Administratief medewerker, een afwisselende baan

Elk bedrijf heeft administratieve medewerkers nodig. Dit zijn de mensen die allerlei administratieve taken verrichten voor eigen afdeling en soms ook voor andere afdelingen. Bij deze taken horen bijvoorbeeld het bijhouden en aanvullen van dossiers, het aannemen en behandelen van telefoontjes, het organiseren van de post en e-mails beantwoorden. Dit betekent dat je vaak een aantal uiteenlopende taken hebt die er voor zorgen dat je je niet zal vervelen. Om administratief medewerker te worden, moet je eerst een administratief medewerker opleiding volgen.

 

Administratief medewerker opleiding

Deze opleiding duurt 9 maanden en hier leer je onder andere over de praktijk in een kantoor, MS Office programma’s en toetsenbordvaardigheden. Je hebt hier geen vooropleiding voor nodig, alleen hoor je de Nederlandse taal goed te beheersen. Na deze opleiding kan je verder leren voor een aantal andere functies, zoals financieel administratief medewerker of medewerker projectadministratie. Maar je kan ook beginnen met solliciteren voor banen als administratief medewerker.

 

Wat houdt de baan in?

Op advertenties voor administratief medewerker vragen werkgevers vaak om dezelfde kwaliteiten in een persoon. Je moet goed kunnen rapporteren, organiseren en analyseren. Je moet ervaring hebben met administratief schrijven en een professionele houding hebben. Je kan verwachten dat je wordt ingezet voor hulp  bij het archiveren, het opstellen van rapportages en het controleren van formulieren. Ook moet je administratieve ondersteuning bieden waar nodig.

 

Carrière mogelijkheden

Voordat je denkt aan verder groeien, zal je de baan toch zeker een aantal jaren gedaan moeten hebben. Omdat het zo veelzijdig is, leer je veel over de opbouw van het bedrijf en heb je een aantal contacten opgedaan met collega’s van verschillende afdelingen. Zo kan je kijken of je op je eigen gebied verder wilt leren, of dat je misschien intern wilt solliciteren naar een andere positie. Hoe dan ook, met de vaardigheden die je als administratief medewerker hebt opgedaan, kan je allerlei kanten op.