Bureaustoel: werken in een goede houding

bureaustoel

Als je meerdere uren achter een computer werkt, dan herken je het volgende vast wel. Krampen in de nek en schouders, knieën die wat stijf orden, polsen die beginnen op te spelen.  Het zijn klachten die veel kantoormedewerkers bekend voorkomen. Gelukkig is daar in veel bedrijven veel aandacht voor. ARBO is een vast onderdeel in de bedrijfsvoering. En dat is maar goed ook want dit soort klachten kunnen voor langdurige uitval zorgen en dat wil echt niemand natuurlijk. Het begint allemaal met een goede houding en aandacht voor de werkplek. Om te beginnen gelijk maar het belangrijkste: een goede bureaustoel doet echt wonderen. Op mijn werk heb ik wel eens een collega gehad die haar eigen bureaustoel meenam. De stoel was helemaal ingesteld op haar nadat ze ernstige klachten had gehad. Nu ging ze helemaal klachtenvrij door het leven want ze zat nu in een houding die bij haar lichaam paste. Soms is het ook nodig om speciale aanpassingen te doen, maar bij de aanschaf van een bureaustoel zijn er standaard een aantal zaken waar je op kunt letten.

Bureaustoel: waar let je op

Als je een bureaustoel aanschaft, zijn er zelf een paar zaken waar je op moet letten. Zo moet de stoel in hoogte verstelbaar zijn. Als je zit moeten je bovenbenen horizontaal zijn en je onderbenen verticaal waarbij je voeten op de grond moeten kunnen staan. De knieholten moeten los zijn van  het zitvlak omdat ze anders beknelt kunnen raken. Je rug moet helemaal ondersteund worden en er mogen geen rake knikken in de rugleuning zitten. Ook aan de lengte van de rugleuning en van de armsteunen zijn eisen gesteld. Je armen moeten voldoende ondersteund worden. Verder moet de stoel vijf wieltjes hebben zodat je zo dicht mogelijk bij het bureau kan zitten. Als je op deze zaken let, ben je al aardig op weg om een goede houding voor jezelf te creëren en voorkom je al veel klachten.

Loop eens even weg

Een goede bureaustoel helpt je al aardig op weg, maar denk ook even aan wat andere op zich voor de hand liggende zaken. Lang in een houding zitten is gewoon niet goed, ook al heb je nog zo’n goede bureaustoel. Loop regelmatig even van je werkplek weg. Ga naar die collega toe in plaats van te bellen, loop een rondje om of door het gebouw. Ga naar de verste WC of naar het verste kopieerapparaat. Neem je pauzes en beweeg dan en sport, wandel of fiets aan het eind van de werkdag. Ook dan voorkom je veel klachten. Dus begin met de bureaustoel en een goede planning en grote kans dat je klachtenvrij blijft.