Bereid je takenpakket uit en leer voor BHV

BHV staat voor Bedrijfshulpverlening en dit is de hulp die beschikbaar is tijdens incidenten in he bedrijf. Het behandelt hoe te handelen tijdens noodsituaties, en hoe ze zoveel mogelijk te beperken. De cursus helpt dus preventief incidenten te voorkomen, maar ook hoe te handelen als het wel zo ver is. Iedereen die BHV’er wil worden moet een cursus bedrijfshulpverlening volgen en aangezien dit wettelijk verplicht is, zal je werkgever er zeker open voor staan als je aangeeft hier interesse in te hebben. Maar wat houdt deze cursus precies in?

 

De cursus bedrijfshulpverlening

Deze training duurt meestal twee dagen en wordt soms op de werkplek zelf gedaan om praktijksituaties optimaal te kunnen toepassen. Tijdens de cursus leer je risico’s te herkennen en aan te geven, met oplossingen te komen om bepaalde situaties veiliger te maken, hoe een kleine brand te blussen, hoe levensreddend te handelen en in de ultieme noodsituatie te assisteren bij het evacueren van het gebouw. Er is een theorie- en een praktijkgedeelte en er wordt gestreeft om zo veel mogelijk in de praktijk te kunnen toepassen. Als je de cursus succesvol afrondt krijg je het certificaat BHV.

 

Hoeveel BHV’ers moet een bedrijf hebben?

Dit hangt helemaal af van de jaarlijkse Risico Inventarisatie en Evaluatie. Hier wordt naar aanleiding van het aantal personeel, het gemiddelde aantal bezoekers en de hoogte van de risico’s vastgelegd wat de kans is op bepaalde incidenten en wat het protocol is tijdens noodsituaties en evacuaties. Elke BHV’er moet dus goed op de hoogte zijn van wat er in deze evaluatie staat en kan helpen met het samenstellen ervan. Een bedrijf in de bouwsector zal dus meer BHV’ers nodig hebben dan een kantoor.

 

Herhaalcursussen

Als je je certificaat hebt ontvangen en je bent BHV’er is je certificaat 2 jaar geldig. Om deze te vernieuwen moet je voordat hij afloopt een herhaalcursus doen.