Glasrecycling: hoe werkt het?
Flessen en glazen potten hou je gescheiden van ander afval. Je brengt ze naar een glascontainer en weet dat dit is omdat glas wordt gerecycled, maar wat houdt dit eigenlijk precies in en waarom is dit zo belangrijk? Vandaag de dag staat glasrecycling ecologisch gezien zeer hoog op de agenda. Momenteel kan dankzij deze recycling worden vermeden dat elk jaar meer dan 2 miljoen ton huishoudelijk afval wordt gestort. Het is de eerste schakel in de recyclageketen. In elke gemeenschap wordt een glascontainer opgezet om glas in te zamelen. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom glas moet worden gerecycleerd. Hieronder staat meer over het belang van glasrecycling ontdekken.
Glasrecycling: het proces
De eerste stap in het proces is het verzamelen van de grondstof, namelijk glas. In heel Nederland zijn vele glascontainers geïnstalleerd. Flessen en glazen potten kunnen in de glascontainer worden geplaatst. Glazen borden, porselein, spiegels en bloempotten komen echter niet in aanmerking. In sommige gemeenten zijn de glascontainers zo opgesteld dat er één voor elke 300 mensen een container is. Een bedrijf is belast met het beheer van deze containers. De mensen krijgen ook instructies over het nummer dat ze moeten bellen als de container vol is. Mensen wordt dringend aangeraden geen glas op de grond te gooien omdat de container vol is. Voetgangers kunnen gewond raken. Het ingezamelde glas wordt vervolgens overgebracht naar het verwerkingscentrum waar het bewerkingen ondergaat om het te zuiveren van onzuiverheden. Vervolgens worden twee sorteerbewerkingen uitgevoerd, waarvan de eerste ferro- en non-ferrometalen verwijdert. De tweede is optisch en wordt gedaan met een laser. Het identificeert en extraheert de infusibele materialen. Tenslotte worden alle lichte elementen, zoals papier en kurken, door blazen verwijderd. Het glas wordt vervolgens omgevormd tot glasscherven, die worden gebruikt om nieuwe flessen te maken.
Waarom glas recycleren?
De recycling van glas heeft enorme milieuvoordelen, zoals de besparing van water, energie en grondstoffen zoals zand en kalksteen, en de beperking van de impact op het broeikaseffect. Gooi glas dus niet meer in je vuilnisbak, want het wordt niet voor andere doeleinden gebruikt dan recycling. Ook verhindert het de terugwinning van compost. Een compost die wordt verkregen uit het vergistbare deel van huishoudelijk afval en die geen glas mag bevatten om door landbouwers te kunnen worden gebruikt, vandaar het nut van de glascontainer.