Online candidate experience

Misschien heb je er wel eens van gehoord. De online candidate experience of gewoon candidate experience. Bij recruiters klinkt dit sowieso bekend in de oren. In een arbeidsmarkt waar schaarste heerst in veel vakgebieden, betekent dit dat je kandidaten tevreden moet stellen. 

De werkgever staat niet meer centraal, maar de kandidaat. De ervaring die zij hebben bij een bedrijf is ontzettend belangrijk. Of zij nu in dienst gaan bij jou of niet, wanneer zij een slechte ervaring hebben, dan is de wereld natuurlijk erg klein. 

Wat is online candidate experience? 

Eigenlijk is de online candidate experience het beste te vergelijken met de customer journey. De customer journey is de reis die een klant aflegt. We spreken hier van het moment van onderzoek naar aankoop tot de daadwerkelijke aankoop. In het geval online candidate experience spreken wij dus ook van het eerste moment van contact tot de daadwerkelijke plaatsing of afwijzing. 

Waarom is de candidate experience zo belangrijk? 

Elke kandidaat die bij jou solliciteert wordt ambassadeur van jouw merk/bedrijf. Of de kandidaat nu wel of niet bij jou past, een goede ervaring is altijd belangrijk. Een kandidaat die ondanks een afwijzing een goede ervaring heeft gehad, is alsnog positief over jou. Ze zien dat ook jij moeite hebt gestoken in de kandidaat. Dankzij deze positieve ervaring is de kandidaat geneigd promotie te maken voor jou, sneller weer te solliciteren en geeft makkelijker geld aan jou uit. 

Recruitment software inzetten voor de online candidate experience 

Tegenwoordig verloopt het sollicitatieproces grotendeels online. Van het plaatsen van de vacature tot zelfs online sollicitatiegesprekken. Recruitment software inzetten voor een goede candidate experience is key. Het helpt je precies bij te houden waar jouw kandidaat zich bevindt. Je kunt makkelijker communiceren, door bijvoorbeeld hulp van WhatsApp en mail. Doordat je makkelijker communiceert en precies weet waar de kandidaat zich bevindt, kun je ook de online candidate experience enorm bevorderen.