Op rolletjes

Het is een hele simpele uitvinding die we eigenlijk ongemerkt iedere dag gebruiken: het wiel. Het wiel heeft een hele evolutie meegemaakt vanaf zijn geboorte tot nu. Na het lezen van deze tekst zal je wel twee keer nadenken wanneer je in de auto, of op je fiets stapt.

Houten wielen

Het wiel werd al zo’n 3500 voor Christus uitgevonden en zaten we dus nog middenin de prehistorie. Het wiel werd in het begin echter nog helemaal niet gebruik voor het vervoeren van producten of mensen. In die tijd werd het wiel namelijk gebruikt voor de pottenbakkerij. Het wiel werd vastgemaakt aan een wielas en werd gebruikt als aandrijving het platform waar de pot die gevormd werd op stond. Pas rond 1600 voor Christus verschenen de eerste wielen met spaken in het oude Egypte. Dit waren niet een dertigtal ijzeren spaken zoals wij ze kennen, maar slechts vier houten spaken. Dit zouden ook wel de eerste velgen genoemd kunnen worden. Hoewel het geen velgen met banden zijn, begon het hier allemaal.

Sturen?

Een tijdje later, rond 800 voor Christus, werd het wiel nogmaals verbeterd. In deze tijd werd een stuursysteem bedacht door een wendbare vooras te creëren. In deze tijd werd om die reden ook het stuur geboren.

Begint erop te lijken

Het duurde een hele tijd totdat het wiel een nieuwe upgrade kreeg. Pas zo’n driehonderd jaar geleden begonnen er wielen gemaakt te worden met ijzer. Deze wielen hadden een ijzeren ‘band’ en waren voorzien van ijzeren spaken. Deze wielen waren sneller, steviger en konden een stuk meer gewicht dragen. Dit begon steeds meer op velgen met banden te lijken.

Pas rond 1800 werden de eerste rubberen banden uitgevonden. Rond dezelfde periode werden de eerste echte ijzeren velgen gemaakt. De rubberen banden waren een stuk goedkoper en konden in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Daarnaast gingen rubberen banden veel langer mee, aangezien ze makkelijker te repareren waren dan houten wielen bijvoorbeeld. Tot op de dag van vandaag gebruiken we deze vorm van wielen nog steeds. Dus de volgende keer dat je op je fiets of in de auto stapt: realiseer maar eens de reis die jouw wielen hebben gemaakt om vervolgens jouw reis zo goed mogelijk te laten verlopen.