Stressreductie op de werkvloer
Stressreductie staat voor veel bedrijf hoog op de agenda. Teveel stress kan zorgen voor uitval van werknemers door bijvoorbeeld een burn-out. Dat is niet alleen heel vervelend voor de werknemer, het kost het bedrijf ook veel geld. Bovendien zorgt uitval voor een kettingreactie binnen het bedrijf. Als een werknemer uitvalt, wordt de taken verdeeld onder de collega’s. Zij krijgen er dus naast hun eigen werk, meer werk bij. De werkdruk loopt dus nog hoger op en er is meer stress. Dit kan leiden tot nog meer uitval. Dit is natuurlijk absoluut niet wenselijk.
Stressreductie is meer dan het verminderen van stress
Stressreductie is niet zozeer het verminderen van stress. Dit is als werkgever niet altijd mogelijk. Niet alleen omdat het werk vaak gewoon gedaan moet worden, maar ook omdat de oorzaak van de stress voor iedereen anders kan zijn. De werkdruk is een ding, dat kan natuurlijk wel verlicht worden door middel van een extra werknemer. Ook kan door middel van overleg een andere verdeling van taken komen. Maar daarnaast zijn er nog andere elementen die voor stress kunnen zorgen. Iemand kan bijvoorbeeld veel stress ervaren door deadlines. Een ander ervaart stress door de combinatie van werk en privé omdat er bijvoorbeeld thuis nog van alles speelt. En weer een ander ervaart de werksfeer als stressvol omdat er onderlinge spanningen zijn.
Individueel
Stress kan dus anders ervaren worden. Daarom is stressreductie ook echt een individueel iets en niet iets dat in groepsverband opgepakt kan worden. De kans bestaan dan namelijk dat mensen het moeilijk vinden om open te zijn over de stress die zij ervaren. Juist omdat een collega ergens geen moeite mee kan hebben terwijl jij er bijna aan onderdoor gaat. Het is in elk geval als werkgever belangrijk om tijdig actie te ondernemen wanneer je het vermoeden hebt dat er teveel stress op de werkvloer is.