Vacatures in de waterbouw: wat is waterbouw precies?
Zit jij eraan te denken je om te scholen richting de techniek maar heb je nog geen idee wat je precies wil gaan doen? Waterbouw is een goede keuze. Vacatures in de waterbouw zijn er in ons land vrijwel altijd omdat Nederland nu eenmaal een land is waar veel met water wordt gewerkt. Je hebt dus niet alleen baanzekerheid maar ook een interessant werkveld want de waterbouw is altijd vernieuwend.
Wat waterbouw is
Waterbouw of waterbouwkunde is een toegepaste wetenschap. Iemand die werkzaam is in de waterbouw richt zich op het ontwerp en beheer van waterbouwkundige werken voor algemeen nut. Het is een onderdeel van de civiele techniek. Bij waterbouwprojecten kun je denken aan kanalen, stuwen, sluizen en meer waterwerken die ons land draaiende houden op een dagelijkse basis.
De opleiding
Iemand die werkzaam wil zijn in de waterbouw moet vaak allereerst een technische opleiding doen. De meeste mensen die werkzaam zijn in de waterbouw hebben civiele techniek gestudeerd. Dit kan op de universiteit maar je kunt er ook een HBO opleiding in volgen. Daarna kun je specialiseren in de waterbouw gezien dit vaak een master is die erna komt of een richting binnen het bachelordiploma. Je kunt in principe eindeloos doorleren in de civiele techniek maar het is goed om een specialisatie te kiezen. Daarna is het minstens zo belangrijk om die kennis up to date te houden.
Andere takken van de civiele techniek
Civiele techniek is een brede term. Natuurlijk weet je inmiddels dat waterbouw hartstikke interessant is maar er is nog meer waar je uit kunt kiezen. Waterbouw is namelijk pas het tipje van de sluier. Er zijn ook mensen binnen de civiele techniek die zich specialiseren in betonbouw. Veel delen van ons land bestaan uit beton. Het werken en ontwerpen met beton is absoluut een vak apart dus het is ook een specialisatie op zichzelf. Hetzelfde geldt trouwens voor wegenbouw. Wegen liggen overal in ons land.