Wat is een Toslink kabel?

De Toslink kabel wordt ook wel optische kabel genoemd en is uitermate geschikt voor de overbrenging van geluidssignalen van bijvoorbeeld je televisie naar de luidsprekers van je home cinema set. Als je over apparatuur beschikt waar nog geen HDMI aansluiting op zit, dien je op zoek te gaan naar een alternatief. Omdat je wel een goede weergave wilt hebben van het geluid, kun je er dan ook voor kiezen om een Toslink aansluiting te gebruiken. Een verbinding tussen bijvoorbeeld het televisiescherm aan de ene kant en een home cinema set of receiver aan de andere kant, maak je perfect met behulp van een Toslink kabel.

Vormgeving en aansluiting
Een Toslink vangt signalen op met behulp van licht en is daarom veel minder gevoelig voor storingen. Deze kabel heeft een bijzondere vorm: de connector aan het uiteinde is namelijk nagenoeg vierkant. Dat laatste betekent wel dat het aansluiten van een dusdanige kabel vrij nauw luistert. De kabel dient precies in de daarvoor bestemde opening geplaatst te worden en dat is niet altijd even makkelijk. Het is erg belangrijk dat de kabel goed aangesloten wordt, anders is de kans op storingen of op een slecht doorgegeven signaal groter.

Materiaal
Een Toslink kabel zoals je deze bijvoorbeeld bij RU connected kunt bestellen, is aan de buitenzijde bekleed met een zwarte coating. Deze buitenlaag beschermt de optische fiber die aan de binnenkant van de kabel zit. Het buitenmateriaal is flexibel, zodat het ook mogelijk is om de kabel in een bocht te leggen en dat deze minder snel beschadigt mocht je ermee willen manoeuvreren om je doel te bereiken, namelijk het maken van de juiste verbinding tussen twee apparaten.

Beschadigingen
Ondanks het feit dat de kabel voorzien is van een flexibele buitenlaag, is de kans op beschadigingen vrij groot. Het is niet mogelijk om deze kabel in scherpe bochten te leggen, want dan beschadigt deze vrijwel gegarandeerd. Het aansluiten komt erg precies, dat is ook een nadeel.

Waarom kies je een Toslink kabel?
Als je op zoek bent naar een kabel die een goede overbrenging van het geluid van je televisie naar je luidsprekers verzorgt, kun je ook voor een digitale coax kabel kiezen. Bij deze kabel vindt de overbrenging plaats door middel van elektriciteit. Bij een Toslink kabel daarentegen vindt de overdracht plaats door middel van een lichtsignaal. Het overgrote voordeel hiervan is dat het veel minder gevoelig is voor storingen. Deze kabels zijn echter wel gevoeliger voor schade. Je kunt het beste eerst goed bekijken wat je wilt en welke kabel voor in jouw huis de beste keuze is en wat de mogelijkheden zijn.

Keuze in Toslink
Er is een ruime keuze in optische kabels. Als je op internet bij RU connected een kijkje neemt, vind je een groot aanbod. Zij hebben kabels in verschillende lengtes, namelijk van 1, 2 en 3 meter. Meet eerst goed op wat je nodig hebt en kijk wat je kwijt kunt. Het voordeel van een wat langere kabel is dat je deze makkelijker kunt leggen zonder dat je er allemaal bochten in hoeft te maken om de gewenste verbinding te verkrijgen. Bij een kortere versie heb je vanzelfsprekend minder kabel, dus ook minder dat kapot kan gaan.