AED gebruiken

Hoe gebruik je een AED?

Tegenwoordig vind je op steeds meer plaatsen een AED gebruiken om mensen met een hartstilstand te kunnen helpen. Niet iedereen denkt een AED te kunnen gebruiken maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je wellicht denkt.

Wanneer gebruik je een AED?

AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat kan gebruikt worden in de eerste minuten nadat iemand een hartstilstand of ritmestoornis heeft gekregen. Als het hart niet goed werkt en er een stoornis optreedt is het zaak het ritme weer zo snel mogelijk op gang te krijgen en het hart in een normaal tempo te laten kloppen. Daarbij zijn de eerste minuten cruciaal. Door snel ingrijpen kun je zo het leven van een ander redden.

Het apparaat vertelt wat te doen

Een AED is niet moeilijk te gebruiken want het apparaat zegt wat je dient te doen. Het is voorzien van slechts twee knoppen waarbij eentje bedoeld is om het apparaat aan te zetten en de andere om een schok toe te brengen aan de persoon in nood om zo het ritme te herstellen.

Twee uitvoeringen van de AED Er bestaan AED in twee soorten: een halfautomatische en een automatische versie. Bij de automatische versie wordt de schok toegediend door het apparaat terwijl je daarvoor bij een halfautomatische versie zelf op de knop drukt. Het apparaat vertelt je altijd welke handelingen je dient te doen. Zo hoef je zelf geen belangrijke beslissingen te nemen maar leidt de AED je door het proces zodat je precies het juiste doet.